Za preduzeća 50 miliona

Bez autora
Sep 13 2012

Crnogorska vlada danas je dala saglasnost Investiciono razvojnom fondu da uđe u aranžman sa Evropskom in vesticionom bankom vrijedan 50 miliona eura iz kojih će se davati krediti malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori za realizaciju infrastrukturnih projekata. Kredit se daje na osam godina, uz dvije godine grejs perioda što će omogućiti IRF da proširi kreditno garantne šeme. EIB novac daje uz kamatu od 2,5 do 3,5 odsto u zavisnosti od trenutka povlačenja novca. Tim sredstvima će IRF moći novac da plasira malim i srednjim preduzećima po konkurentnoj kamatnoj stopi. IRF je povećao ročnost kredita na deset godina a maksimalni iznos sa pola na milion eura pojedinačno. Aranžman predbviđa da EIB u dvije tranše po 25 miliona eura uplati Investiciono razvojnom fondu koji treba da ih proslijedi kroz kredite do krajnjih korisnika odnosno preduzeća.

Za preduzeća 50 milionaCrnogorska vlada danas je dala saglasnost Investiciono razvojnom fondu da uđe u aranžman sa Evropskom in vesticionom bankom vrijedan 50 miliona eura iz kojih će se davati krediti malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori za realizaciju infrastrukturnih projekata, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade.

Kredit se daje na osam godina, uz dvije godine grejs perioda što će, kako je ocijenio ministar, omogućiti IRF da proširi kreditno garantne šeme. EIB novac daje uz kamatu od 2,5 do 3,5 odsto u zavisnosti od trenutka povlačenja novca.

- Tim sredstvima će IRF moći novac da plasira malim i srednjim preduzećima po konkurentnoj kamatnoj stopi – ocijenio je ministar.

IRF je povećao ročnost kredita na deset godina a maksimalni iznos sa pola na milion eura pojedinačno.

Aranžman predbviđa da EIB u dvije tranše po 25 miliona eura uplati Investiciono razvojnom fondu koji treba da ih proslijedi kroz kredite do krajnjih korisnika odnosno preduzeća – objasnio je ministar Katnić.

Predviđeno je i da država, odnosno IRF uloži još 50 miliona eura najkasnije u četiri naredne godine.

- Kroz ovaj aranžman u naredne četiri godine će biti realizovano najmanje 100 miliona eura kao podrška preduzećima- kazao je ministar i ocijenio da je za Vladu podrška EIB-a veoma značaj projekat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik